Städtips – Rengöra ugn, kylskåp, micro & spis m.m

städtips på hur du kan rengöra ugnen

Så städar du huset utan kemikalier

Om du är en av dem som föredrar att göra saker själv, här kommer en idé för dig. För att hålla nere priset, använd hemgjort rengöringsmedel som har extra fördelar som att vara miljövänliga och mindre riskabla när det kommer till din hälsa. Att hålla bakterier borta och huset skinande rent måste inte innebära att du drar in giftiga kemikalier i ditt hem. Här är några sätt att städa kemikaliefritt (eller i alla fall så att du reducerar användandet av dem i ditt hem).

Att rengöra mikrovågsugnen

Med överblivet spill, matbitar, smuts och fett är din mikrovågsugn i stort behov av att rengöras inifrån och ut, annars kommer smutsen börja lukta och bli ännu svårare att få bort. Ett tips från hygienexperter: Skär upp citroner och apelsiner och lägg dem i en skål med vatten, sedan placerar du skålen inuti mikrovågsugnen. Att sedan värma detta på full effekt i ungefär 5 minuter ger mycket; som att vattenångan mjukar upp smutsen och fettet och gör det enklare att torka av, medan apelsinerna absorberar fettet och citronerna neutraliserar dålig lukt. Använd en våt trasa (en torr riskerar att börja brinna) om citrusfrukter inte går att få tag på, eftersom vattnet från trasan blir till vattenånga. Effekten av den våta trasan liknar den som citrusfrukterna ger om du lämnar den i mikrovågsugnen några minuter.

Att städa kylskåpet

Insidan av kylen kan rengöras med lite såpvatten, men glöm inte att du inte behöver särskilt mycket såpa. Använd en gammal tandborste med lite vanlig tandkräm för att få rent i hörnen och de trånga utrymmen som är svåra att komma åt. Behöver du frosta av och städa frysen kan du placera en behållare med hett vatten inuti så att isen smälter snabbare. När isen har gett med sig kan du använda citronvatten för att städa och fräscha upp insidan av din frys.

Att rengöra spishällen

Om du har en glaskeramik- eller induktionsspis måste du vara noga med att inte skada spishällen eftersom dessa material är känsliga för repor. Mat och spill kan bli ingrott och lämna fläckar som är svåra att få bort. Det är därför viktigt att torka av spishällen efter varje användning så att man slipper det problemet. Om fett ändå uppstår eller om du upptäcker att matrester bränt fast kan du varsamt skrubba bort det med en diskborste i plast och bakpulver löst i vatten.

Att rengöra ugnen

Jag slår vad om att du, som många andra, inte gillar att rengöra ugnen. Alla har inte en självrengörande ugn, så jobbet är inte så enkelt för de flesta av oss. Det är egentligen inte så svårt att göra det och det finns ett par sätt att välja mellan. En av de enklaste blandningarna som du kan göra hemma gör verkligen jobbet: Blanda 5 matskedar bakpulver, 3 droppar flytande såpa och 4 matskedar vitvinsvinäger till en kraftig massa. Skrubba ugnens insida med blandningen. Innan du sköljer av ugnen, torka av insidan med en ren tygbit och tillåt den att torka. En annan vanlig metod är att ställa ett glas med lite ammoniak i den stängda ugnen tills nästa dag. Dagen efter tvättar du av insidan med en blöt svamp eller hushållspapper och beundrar sedan resultatet.

Det här hjälper dig att både hålla det hygieniskt och miljövänligt. Sprid den här kunskapen till dina vänner, grannar och släktingar – gröna livsstilstips är både ekonomiska och miljövänliga!

Smarta städtips från oss på Flyttstädning Göteborg