Putsa silver – Tips för att rengöra silver enkelt

tips på att putsa silver rent

Tips och råd för rengöring av silver

Kan du putsa silver? Silver blir skamfilat och tappar sin lyster när det kommer i kontakt med luften och material som innehåller svavel. Några av de vanligaste orsakerna som ger upphov till en matt och svart yta är ull, filt, mat (speciellt lax, ägg och majonnäs), gummiband, latex och vissa typer av färger. Om luften eller föremålen är fuktigt, kommer oxideringen också att accelerera.

När du hanterar dina silverföremål är det mycket viktigt att dina händer är rena och att du inte har rester av olja eller fett på fingrarna, eftersom salterna i oljan och fettet kan lämna permanenta skador på ditt silversmycke om det inte tas bort omedelbart.

Rengöringstips för silver

Diska alltid dina silverföremål för hand. Om det inte finns någon oxidering eller missfärgning på silvret, kan du använda ett fosfatfritt diskmedel. Om du diskar och torkar ditt silver omedelbart efter användning, så kommer du inte heller att behöva polera med silverpolish så ofta.

Var försiktig när du diskar i en diskbänk av metall, eftersom det kan ge upphov till repor.

Oxidering

I de tidiga stadierna av oxidering och missfärgning, får ditt silver en gulaktig nyans. Ju mörkare färgen blir, desto svårare är det att ta bort. Om du lämnar ditt silver orört, kommer oxideringen så småningom att övergå i svart.

Silverpolish

Du hittar ofta silverpolish hos din lokala järnaffär. Många av silverrengöringsmedel har slipmedel i sig. Ett som vi rekommenderar är 3M: s Tarni-Shield Silver Polish, som innehåller en mycket liten mängd slipmedel och även innehåller ämnen som skyddar den putsade ytan och hindrar ny oxidation. Använd inte polermedel eller polish som blivit hårt eller har torkat. Torkad polish är mer koncentrerad och kan skada ditt silvret.

Använd en mjuk trasa

När du putsar, ska du använda en mycket mjuk trasa – använd aldrig stålull eller en hård borste på silver, då det kan ge repor.  Stålull sliter också på det och de små partiklarna från stålullen kan tränga in i ytan, som med tiden kommer att rosta.

Diska aldrig silver i diskmaskinen

Diska aldrig, aldrig ditt silver i diskmaskinen! Det finns flera skäl till det: Det viktigaste är att de hårda maskindiskmedlen och det varma vattnet kommer att förstöra ditt silver. Den oxidbeläggning som ibland används för att ge denna ädla metall en antik finish, kommer med tiden också att lossna om du diskar besticken i maskin.

Vid så höga vattentemperaturer kan det också uppstå en delning mellan bladet och skaftet på knivar, så att bladet och skaftet lossnar från varandra. Om det kommer i kontakt med rostfria bestick i diskmaskinen skapas en kemisk reaktion, som ger ditt silver svarta fläckar.