Hemstädning – Tips på effektiv städning

tips på effektiv hemstädning

Hemstäd – Snabbt och enkelt

• Investera i en städvagn som är enkel att bära. Förvara dina rengöringsmedel, gummihandskar och redskap i städvagnen. Detta sparar tid eftersom du alltid vet var produkterna är och det är lätt att flytta dem från rum till rum vid hemstädning.

• Städa upp direkt. Det är mycket lättare att städa upp spill direkt än att göra det senare när fläcken har blivit ingrodd. 

• Försök att ta fram ditt egna städschema för både de stora uppgifterna och de vardagliga. Det kommer att ta lite tid eftersom du behöver utveckla ett städ- och organiseringsschema som passar din livsstil. Var flexibel (men inte lat!) eftersom du förmodligen kommer att behöva ändra i schemat då och då.

• Jag försöker dammsuga de utrymmen som används mest två gånger i veckan. Jag dammsuger trappor och mindre använda rum (såsom sovrum) en gång i veckan. Golv med hård yta skall sopas en gång i veckan och våtmoppas varannan vecka. Det kan vara nödvändigt att göra det oftare om det är lerigt utomhus.

• Jag använder ett vanligt rengöringsmedel till duschen för hemstädning. Jag sprejar det i duschen efter att den sista personen har tagit sin dagliga dusch. I vanliga fall är jag ett fan av mindre giftiga rengöringsmedel, men detta gör att man inte behöver djuprengöra duschen så ofta och det tar bara några sekunder att spraya duschen. Jag har märkt att organiska varianter fungerar lika bra. Jag sprayar det på duschens kakel, golv, och dörr eller draperi.

• 1 matsked borax och 1 matsked bakpulver fungerar som substitut till maskindiskmedel. Du behöver inte använda förtvättmedel. Du kan använda vinäger i stället för sköljningsmedel till sköljningen.

Hemgjorda rengöringsmedel

Jag ska ge er några tips på hur ni kan spara pengar och tid genom att göra hemgjorda rengöringsmedel för hemstädning. Många hemgjorda rengöringsprodukter är mycket bättre för miljön och mindre giftiga för ditt hem. Jag har blivit mycket mer bekymrad över giftiga kemikalier sedan jag skaffat barn och husdjur.

Det är rekommenderat att du alltid har en stor förpackning bakpulver och destillerat vitvinsvinäger hemma. Jag försöker använda dem till hemstäd. Ibland använder jag tyngre rengöringsmedel om jag märker att något inte blir tillräckligt rent av mina miljövänliga produkter. Men jag har upptäckt att de hemgjorda rengöringsmedlen fungerar bra för ”underhållsstädning”, så jag känner mig ändå duktig för att jag kan minska antalet starka kemikalier i mitt hem. Som vanligt rekommenderar jag att du tar stegen gradvis och måttligt. Då är du mycket mer benägen att hålla fast vid nya förändringar och anta dem i din vardag.