Så flyttstädar du korrekt

städa kök och avfrosta frys

När du hyr en fastighet kommer alltid det otäcka ögonblicket när du skall flytta och du väntar på att få tillbaka din deposition. Jag har tidigare förlorat en del av depositionen på grund av dålig städning. Hyresvärdens avgift för städning brukar vara mycket högre än om du själv anlitar en städfirma själv eller om du flyttstädar själv.

Om du skall flyttstäda lägenheten eller huset själv så se till att köpa in gummihandskar och ordentliga rengöringsprodukter. De behöver inte bli dyrt men det kommer att spara mycket tid och handskarna kommer att skydda dina händer från medlet. Koppla in en radio eller ladda din mp3 med snabba låtar för att hålla dig igång genom tristessen.

Hyresrätt? Flyttstäda ordentligt få tillbaka din deposition

Vissa delar av fastigheten kan ha varit smutsiga innan du flyttade in. Om du inte tog upp det med uthyraren eller på inventeringspapprena när du flyttade in är det du som ansvara för städningen även om det inte är du som har smutsat ner. Det suger, men om du inte kan bevisa att det inte är du som har smutsat ner kommer du att förlora depositionen om du inte städar upp det.

Glöm inte dessa viktiga områden när du flyttstädar

Städa kök

Städa ur kyl och frys. Frosta av frysen om det behövs (en gång fick jag betala för att ha lämnat kvar mat i en frys, det var några ärtor som hade fastnat i isen.) När du frostar av frysen (te x genom att koppla bort den) tänk på att när isen smälter så kommer det sannolikt bli översvämning på ditt köksgolv så lägg ut handdukar som kan suga upp vattnet eller en skål under där vattnet rinner ut om du kan.

Om du har bråttom och frysen inte kommer hinna frosta av så kan du koka vatten och sätta i en skål i frysen för att påskynda att det tinar. Om du är riktigt desperat kan du använda en hårtork för att tina isen. Vad du än gör så lämna inte hårtorken vilande på isen eftersom du då kommer att ha ett mycket större problem än lite is i frysen.

Se till att sopskåpet är rent och om sophinken tillhör fastigheten så rengör den också. Det kan vara äckligt men det är den sortens saker de kontrollerar och om den inte är ren kommer det dras från din deposition.

Städa badrum

Rengör badkar, handfat, kakel och golv ordentligt. Om fogarna emellan kaklet är smutsiga så försök få tag speciell fogrengörare. Det innehåller extra starkt blekmedel och du bara sprayar det på fogarna och sköljer bort det några minuter senare. Det sparar dig en massa skrubbande. Om du rengör toaletten sist så kan du slänga pappersnäsdukar du använder under städningen där.

Glöm inte att göra rent vattenlåsen. Det kan vara äckligt beroende på hur mycket hår som har samlat där men det tar bara en minut eller två. Tänk bara på de pengar du sparar när du gör det för att hålla uppmärksamheten på vad du gör.

Vid rengöring av de allmänna rummen se till att dörrlister, golvlister och fönsterkarmar är rena. Tvätta fönstren och torka dem torra med en torr trasa eller hushållspapper så att de inte blir smutsiga igen när vattnet torkar.

Se till att det inte finns rester an häftmassa eller tejp på väggarna om du har haft affischer uppe. Om du har spikat i väggen för att sätta upp tavlor kan du behöva ta bord dem och fylla igen hålen med lite spackel, beroende på vad ditt avtal säger. Ibland kan du komma undan med att lämna krokarna där men det kan vara riskabelt eftersom vissa hyresvärdar inte gillar det.

Be en vän kontrollera städet

När städningen är klar, be en vän göra en snabb kontroll och be henne vara ärlig. Om låter ett utrymme bli väldigt smutsigt kan du tycka att det ser rent ut eftersom det är så mycket bättre ut än vanligt men det kanske fortfarande ser smutsigt ut för en utomstående.

Vid vissa jag har hyrt av har jag blivit erbjuden att vara med på besiktningen när det görs. Det är bra om du har möjlighet att vara det. Jag har alltid fått tillbaka depositionen när jag varit med på besiktningen. Så länge du är glad och trevlig brukar de låta dig fixa må saker på en gång så att du inte får någon anmärkning.

Om det finns skador på en vägg eller på ett golv kan det skrivas av som allmänt slitage, särskilt om det syns att du har hållit efter fastigheten och hållit den välstädad. Om det finns mindre skador kan det vara värt att inte påpeka det utan avvakta och se om de upptäcker det alls. Vad som kan se ut som ett stort problem för dig kanske bara är lite slitage för besiktningsmannen.

Men om du har förstört något är det bättre att säga det på en gång i stället för att vänta på att det skall bli upptäckt. Du kanske kan ersätta det med något liknande så att du slipper att det dras från depositionen.

Offerter från städbolag

Om du är upptagen och inte har tid med städningen själv se till att få offerter från några olika städbolag. Om du använder en städfirma så spara kvittot och visa det för besiktningsmannen. Det kan bidra till att det ser att du har tagit väl hand om fastigheten.

Lycka till med din städning önskar vi på Flyttstädning Göteborg