Ta bort fläckar enkelt – Smarta tips på fläckborttagning

smarta tips för att ta bort fläckar på kläder

Fläckarna som ligger 10 i topp och hur man får bort dem från sina kläder

Att stå och försöka få bort fläckar på kläder, kan få blodet att koka i hela kroppen, speciellt om man hittar dem på sin absoluta favoritkjol eller på den där väldigt dyra kostymen som man nyss köpte. Men, istället för att fortsätta hålla på och gnälla om det bara, och sedan kanske lägga dem i första bästa välgörenhetsinsamlingskärl, så kan du istället försöka ta och rätta till skadan först och främst. Fläckar kan tas bort från de flesta textiler och om man gör det på rätt sätt så kan man också undvika att skada plagget ytterligare. Kontakta en bra städfirma i Göteborg för mer information om fläckborttagning.

Top 10 fläckar att få bort

Blodfläckar

Det spelar ingen roll om det är fläckar av färskt blod eller torkat blod, du bör ändå blötlägga plagget i ditt favorittvättmedel först.

Ibland kan de bäst fungerande tvättmedlen själva eliminera det mesta av de synliga märkena efter blodet på textilen, men du kan också behöva använda väteperoxid på de mest envisa av fläckarna. Se till att du testat en droppe av medlet på en del av textilen som inte syns först (bakom bröstfickan eller inne i en söm till exempel), speciellt på färgade kläder.

Tuggummifläckar

Om plagget är litet nog för att få plats så lägg det i en plastpåse och lägg in påsen i frysen över natten. Detta borde göra tuggummit så pass hårt att du lätt kan skrapa bort det. Men, om plagget är alldeles för stor så kan du använda dig av en påse med is och hålla den mot tuggummit tills det stelnat. Skrapa bort det då det känns stenhårt. Om allt går vägen så bör denna metod inte lämna några märken kvar alls på plagget.

Gräsfläckar

Gräsfläckar kan torkas bort med teknisk sprit eller t-sprit, vilket är en vätska som är gjord av upp till 95 % etanol och 5 % metanol. Dutta på lite på en trasa och torka bort fläcken från plagget innan du tvättat det som vanligt i tvättmaskinen.

Fettfläckar

När det gäller fett är din allra bästa vän eukalyptusolja. Dutta på några droppar på det drabbade områden, gnugga sedan lite och tvätta därefter plagget som vanligt. Om fettfläcken fortfarande är kvar efter behandlingen så upprepa bara processen tills du är nöjd med resultatet.

Hårfärgsfläckar

Det är viktigt att du agerar snabbt om du får fläckar av hårfärg på dina kläder. Detta kan orsaka en permanent fläck om du lämnar den för länge utan behandling. För att stoppa kemikalierna i färgen att sätta sig så dränk plagget ögonblickligen i kallt vatten. Ta en svamp doppad i diskmedel och gnugga ordentligt på fläcken. När du fått bort det mesta av den synbara fläcken så blötlägg plagget i varmt vatten och tvättmedel. Skölj igenom och blötlägg åter igen i varmt vatten och tvättmedel. Skölj ur igen.

Bläckfläckar

De flesta utav oss känner igen skräckkänslan då man ser det långa strecket rätt över silkesblusen, eller den fula fläcken i bröstfickan där kulspetspennan verkar ha gått sönder. Om bläckfläcken är relativt ny, prova med att blötlägga plagget i mjölk över natten och tvätta det sedan som vanligt. Till mer envisa fläckar använd en hårspray och spraya direkt på fläcken. Ju större eller djupare som bläckfläcken sitter, desto mer hårspray bör du använda. Låt materialet torka och tvätta det sedan som vanligt med ditt favorittvättmedel.

Nikotinfläckar

Spraya på citronjuice på området under några minuter och tvätta sedan plagget i tvättmaskinen som vanligt. Blekmedel fungerar också bra på vita tyger som kan ha blivit missfärgade av nikotinfläckar.

Rödvinsfläckar

Rödvin är nog den mest envisa av alla möjliga fläckar, men du kan fortfarande lyckas få bort det om du agerar snabbt. För nyspillt vin, placera pappershanddukar under fläcken och häll på salt direkt på fläcken. Om det behövs, tryck över fläcken med en annan pappershandduk. Om du ser att saltet färgas rosa eller rött så kan du andas ut. Men, om saltet inte ändrar färg så kan du behöva hälla på några få droppar med vitt vin på saltet för att hjälpa processen att gå fortare. Låt saltet verka i 1-2 minuter och sänk sedan ner plagget i kallt vatten. Häll i ditt favorittvättmedel och tvätta sedan plagget som vanligt. För torkade rödvinsfläckar på vita tyger, pröva med väteperoxid eller blekmedel.

Rostfläckar

Gnugga området med en blandning av 1 del salt och 2 delar citronjuice. Låt det sedan blekas naturligt i solen under 2 till 3 timmar (eller mer). Tvätta därefter plagget som vanligt.

Tomatbaserade fläckar

(d.v.s. av ketchup, tomatsås, tomatsoppa). Utför samma procedur som den för hårfärgsfläckar, speciellt om fläcken är relativt nygjord. Men om det är en äldre och envisare fläck, så dutta med en trasa med teknisk sprit och gnugga sedan över fläcken. Detta kan få fläcken att lösas upp ordentligt. Tvätta textilen sedan omedelbart i tvättmaskinen.